01. The Truth Interlude
02. Touch You Right Now
03. Rage
04. Game Over
05. Turn Around
06. Not With You (feat. Camilla Brink)
07. Feelings
08. You´re Gone
09. The Bitch
10. To You 2008
11. I´ll Never Let You Know 2008
12. Raise The Gain 2008
13. The Truth
14. Touch You Right Now (Radio Edit)

Ruotsalainen danceyhtye Basic Element teki onnistuneen paluun vuonna 2007 albumilla The Empire Strikes Back, ja viime vuonna jatkoa seurasi uudella albumilla The Truth, joka tosin sai Suomen julkaisunsa vasta alkuvuodesta 2009. Vielä 90-luvulla nopeatempoista eurodancea tehnyt Basic Element on onnistuneesti uudistanut soundinsa tämän päivän trendien mukaiseksi, siksipä The Empire Strikes Back jakoi mielipiteet, mutta ainakin omasta mielestäni se oli oiva albumi hieman yksipuolisesta soundimaailmastaan huolimatta.

Tomas Kollderin tuottama The Truth paljastaa nimensä mukaisesti ainakin sen totuuden, että hirveästi ei ole Basic Elementin soundi päässyt muuttumaan edellisestä albumista, ellei naisvokalisti Marie Fredrikssonin vaihtumista Andrea Myranderiin oteta lukuun. The Truth jatkaa samoin kikoin ja kaavoin kuin edeltäjänsä, miesvokaaleilla/räpeillä on suuri valta ja niitä hoitelevat mm. niin yhtyeen näkyvin henkilö Petrus, kuin räppäri D-Flexkin. Suurin osa biiseistä etenee liiankin tuttuja polkuja, vaikka tuotanto on toki hoidettu hyvin. Mitään sellaista ei yksinkertaisesti vain tarjota, mitä The Empire Strikes Backilla ei oltaisi jo kuultu.

Albumia avattiin sinkuilla Feelings ja Touch You Right Now, ja ne jo itsessään antoivat osviittaa siitä että TESB:n viitoittamalla tyylillä jatkettaisiin. Feelings ei pätevistä soundeista huolimatta saa aikaan riittävää vetovoimaa, mutta Touch You Right Now toimii sentään mainiosti trancevaikutteineen, vaikkakin ensireaktio kappaleen suhteen onkin että "jaahas, I´ll Never Let You Know osa II". Albumille on ahdettu biisiä kahteen otteeseen, on originaalia ja ns. radio edit-versio, jonka merkitystä albumilla en ymmärrä. Erot alkuperäiseen kun ovat lähinnä kosmeettisia. Albumin täytetavaraa, josta vielä räikeämmät esimerkit ovat mukamas päivitetyt 2008-versiot edellisen albumin hiteistä To You, Raise The Gain ja I´ll Never Let You Know. Sinänsä toki loistavat biisit Raise The Gain ja To You eivät ole uudistuneet yhtään, ne ovat todella omissa tutuissa kuoseissaan, mutta muutoksia oli kuitenkin nimien suhteen saatava? Jos on edellisen albumin kappaleita otettava mukaan se on tehtävä rehellisesti, eikä mainostaa niitä uusina versioina. Suorastaan halpamainen myyntikikka, omasta mielestäni ainakin ostajan pettämistä. I´ll Never Let You Know on kolmikosta ainoa, joka on kokenut edes jonkinasteisen muodonmuutoksen, vaikka alkuperäiseen innostuneena en siitä itse juurikaan välitä.

Touch You Right Nowin tasoisia, jopa parempiakin biisejä on toki mukaan eksynyt. Naisvokaalibiisit toimivat oikeastaan jokainen mainiosti, ja kun niillä ei edelleenkään ole kovin suurta valtaa, jaksaa niitä arvostaa enemmän. The Bitch on piristävä, koska se tarjoaa ainakin perinteisintä eurodancehenkeä vastoin naispuoliset räpit ja miespuolisen kertosäkeen. Täysin naisvokaaleihin luottava biisi Rage on oma suosikkini albumilta. Menevät eurohenkiset melodiat ja todella tarttuva kertosäe purevat välittömästi. Mainiossa Not With You:ssa kuullaan vierailevaa ääntä Camilla Brinkin toimesta. Nasevat spiikit ja jylhät melodiat tuovat kappaleeseen hyvin väriä. Siinä ovatkin albumin ainoat nykyisestä BE-kaavasta selkeästi eroavat kappaleet, ellei vaisua instrumentaalia The Truth oteta lukuun.

Loppuosa albumilta on juurikin tuota tuttuakin tutumpaa Basic Elementiä, eli miesvokaaleita miesvokaalien perään. Jylhä Game Over on vielä edes jotenkin maistuva, eikä househenkiseen kertosäkeeseen luottava ja electrovaikutteita pursuava You´re Gone toivoton tapaus ole sekään. Turn Around on sen sijaan yhtä tylsä ja ennalta-arvattava kuin Feelings.

Vaikka mukana on erinomaista materiaalia, kuten Touch You Right Now, Rage ja The Bitch, tuntuu The Truth pettymykseltä, ja voisi sanoa, että se kaatuu cascadamaisiin virheisiin. Suurin ongelma on siis se, että albumilla edetään aivan liikaa The Empire Strikes Backin kaavan mukaisesti. Itse en vain innostu juuri koskaan, jos artisti tai bändi pukkaa markkinoille kahta samankaltaista albumia peräkkäin. Jotain uutta olisi nyt kipeästi kaivattu, ja toivotaan nyt että jatkossa edes olisi luvassa taas jonkinlaista edistymistä asian suhteen, vaikka tämä albumi vielä menetteleekin. Arvosanaa painaa alaspäin liiallinen samankaltaisuus biisien välillä, Touch You Right Nowin vieminen potenssiin kaksi ja nuo pari mukamas päivitettyä kappaletta. Tässä hetkessä albumi toimii toki hyvin, ja onpahan tämäkin kiekko edeltäjänsä tavoin ihan sujuva dancepaketti. Kyllä Basic Element on edelleen tämän päivän parhaita ruotsalaisia danceakteja, sitä en kiistä todellakaan.

6/10